REFİK İMREN
Turanlı “Emin Ağalar” sülâlesinden Paşa Mehmet’in 6 oğlundan en büyüğü olan Cevdet İmren’in tek oğlu olarak 1938 yılında Turan’da dünyaya geldi.İlkokulu, masalsı bir tabiat güzelliğinin koynuna yerleşmiş köyünde tamamladı.
Kayseri şehir merkezi dışında çevrede devam edebileceği bir ortaokulun yokluğunda 2 yılı köyünde bülbül sesleri ve İttihat Terakki üyesi, Kayseri’nin ilk gazete yayıncısı Yunus Bekir’in serüvenlerini dinleyerek geçirdi.1951 yılında, 20 yıl sonra müdürlüğüne atanacağı ve bu görevde ölümüne kadar aralıksız 20 yıl kalacağı Gesi Ortaokulu’nun ilk öğrencilerinden biri oldu.
Dünya Eğitim tarihinin benzersiz örneği Köy Enstitüsü hareketinin yetiştirdiği fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür öğretmenleri Şükrü Özkul, Kemal Karadeniz, Ahmet Dönertaş gibi eğitimcilerin; Ethem Ruhi Öker gibi efsane olmuş vatansever devlet adamlarının yarattığı bu uygarlık ikliminde ilk ve son aşkıyla da karşılaşma olanağı buldu.
Ortaokul sonrası gurbet kaçınılmazdı…Aşkların, kitap sayfaları arasında saklanan bir gül yaprağıyla gurbete taşındığı o yılları Akşehir Öğretmen Okulu’nda can dostu, sırdaşı Mehmet Taşkıran’la paylaştı.1959 yılında öğretmenliğe başladıysa da öğrenme serüvenini Balıkesir Necatibey Eğitim Enstitüsü’ne taşıdı.Mezuniyet sonrası Muş Erkek Sanat Enstitüsü edebiyat öğretmenliği, Ağırnas Ortaokulu Müdürlüğü, Hacılar Ortaokulu Müdürlüğü, Gesi Ortaokulu Müdürlüğü görevlerinde bulundu.
Şair-yazar Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “ferdî bir masalı olan insan” tanımı içinde biçimlendirdiği hayatında edebiyat, şiir, resim ve müzik hakim motifler olarak yer aldı.1960’lı yıllarda Hakimiyet Gazetesinin düzenlediği şiir yarışmasında Türkiye Birinciliğini kazandığı “Atatürk Destanı” ile diğer şiirlerini 1965 yılında basılan “Serpinti” adlı kitabında topladı. Resimleri tuvallerde, kemanından yayılan nağmeler gökkubbede hoş bir sadâ olarak kaldı.17 Şubat 1991’de, yetiştirdiği binlerce öğrencisini ve 3 çocuğunu geride bırakıp hakka yürüdüğünde 53 yaşındaydı.
Mehmet İMREN