Gesi Bağları Türküsü Üzerine

Makale Dizini

Metin Kutusu:  Bu Türkü Kayseri'nin yerli marsi gibidir.Ama özellikle Gesi de yedisinden yetmisine herkesin ama herkesin bilmesi gereken ve büyük çogunlugunun da bildigi,nesede de,hüzünde de dillerden düsmeyen, o söylenmeden dügün'lerin olmadigi bir türküdür GESI BAGLARI.Öyküsü hakkinda farkli anlatimlar olmasina ragmen simdi anlatacagimiz öykü akla ve türkünün tema'sina en uygun olanidir.Türküde islenen tema Gurbet,Hasret ve Anne sevgisi üzerinedir.Türküde uzak bir yerden Gesi ye gelin gelen kizin Annesine karsi duydugu hasret dile gelir Haberlesmenin ve ulasimin çok güç oldugu devirlerde evlenip Gesi ye giden gelin uzun bir müddet Annesinden haber alamaz,e koca evi bu, zaten ulasim da kisitli, ki kalksin Annesine gitsin kimselere de soramaz,neticede Anne hasreti ile kavrulup durur.Üstelik kocasi da çalismaya gurbete gitmistir,kocasinin ailesinin de kötü davranmasi karsisinda iyice bunalan gelin duygularini dizelere vurmustur.

Bayram Bilge Tokel'den Gesi Bağları

Gesi Bağlarında üç ırgat işler
Anamdanmı gelir şu uçan kuşlar
Analar doğurur ele bağışlar
Atma anam beni dağlar ardına
Kimseler yanmasın anam yansın derdime

Bu dizelerdeki ince,sade,içli ve duygulu sözler siradan Anadolu insanimizin degme sairlere tas çikartacak özelligini de ortaya koymaktadir .

Gesi Bağlarının gülleri mavi
Ayrıldım anamdan gülmeyim gayri
Alımı yeşilimi giymeyim gayri
Yas tutsun ellerim kına yakmayım